Papryka faszerowana
(Podobno dobra gospodyni nie podaje dań faszerowanych. Widocznie nie jestem dobrą gospodynią, bo lubię dania proste, smaczne i nieskomplikowane.)
Paprykę w dowolnym kolorze
Kroję wzdłuż, usuwam gniazdo
z nasionami i wycinam białe części. W ten sposób tworzy się „łódeczka”, którą
nafaszeruję. Pół papryki zje średnio głodny gość, bardzo głodny gość, zje 2
łódeczki.
Farsz robię z
2 garści mielonego mięsa
1-2 cebul drobno posiekanych.
1 papryki drobno pokrojonej (w innym kolorze niż "łódeczki")
pół torebki ryżu ugotowanego na sypko
Składniki farszu przesmażam krótko na patelni i doprawiam
solą, pieprzem, słodką
papryką w proszku,
suszoną bazylią
Do przestudzonego farszu wbijam
1 całe jajko
i dokładnie mieszam.
Farszem napełniam papryki.
Układam je w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, podlewam
1 szklanką bulionu (może być
dowolny z kostki)
Papryki obkładam cząstkami
2 pomidorów
sparzonych i obranych ze
skórki. Posypuję
tartym żółtym serem
Zapiekam pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) przez 40-45 minut w
piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Najlepiej sprawdzić, czy "łódeczki" z papryki są miękkie, ale nadal sprężyste. Podaję z ryżem, ulubioną kaszą lub bagietką. Przepis na paprykę faszerowaną w wersji wegetariańskiej tutaj.
![]() | ||
| Papryki ułożone w naczyniu żaroodpornym, podlane bulionem i obłożone cząstkami pomidorów |
![]() | |
| Jeszcze tylko tarty ser żółty na każdą "łódeczkę" :) |
![]() | |
| Po upieczeniu.... |
![]() |
| Efekt końcowy :) |




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz