Chłodnik z buraków i ogórków.
(Wyśmienity na letnie upały, świetnie gasi pragnienie, jest sycący, a zastosowanie składników wg mojego przepisu skraca czas jego przygotowania do minimum!)
W blenderze miksuję, ale niezbyt dokładnie (brak blendera??? żaden problem! Warzywa można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.):
2-3 gotowane buraki (ugotowane i obrane buraki można kupić w Lidlu, to nie grzech!;))
garść umytych ogórków gruntowych, obranych ze skórki
1-2 ząbki czosnku
chlust octu balsamicznego
1 litr maślanki
Doprawiam
sporą ilością soli
pieprzem,
szczyptą suszonych płatków chilli
Siekam drobno:
pęczek koperku
pęczek drobnego szczypiorku
pęczek natki pietruszki (niekoniecznie)
i mieszam ze zmiksowanymi wcześniej składnikami.
Gotuję na twardo
2 jajka na osobę
studzę, kroję na ćwiartki i wrzucam na talerz lub do miseczki zalewając schłodzonym chłodnikiem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz