wtorek, 8 lipca 2014

Chłodnik z buraków i ogórków.

(Wyśmienity na letnie upały, świetnie gasi pragnienie, jest sycący, a zastosowanie składników wg mojego przepisu skraca czas jego przygotowania do minimum!)

W blenderze miksuję, ale niezbyt dokładnie (brak blendera??? żaden problem! Warzywa można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.):

2-3 gotowane buraki  (ugotowane i obrane buraki można kupić w Lidlu, to nie grzech!;))
garść umytych ogórków gruntowych, obranych ze skórki

1-2 ząbki czosnku
chlust octu balsamicznego
1 litr maślanki

Doprawiam

sporą ilością soli
pieprzem, 
szczyptą suszonych płatków chilli

Siekam drobno: 

pęczek koperku
pęczek drobnego szczypiorku
pęczek natki pietruszki (niekoniecznie)

i mieszam ze zmiksowanymi wcześniej składnikami.

Gotuję na twardo
2 jajka na osobę
studzę, kroję na ćwiartki i wrzucam na talerz lub do miseczki zalewając schłodzonym chłodnikiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz