Zupa czosnkowa.
(Rozgrzewająca i pożywna. Idealna w chłodne dni. Pieczony czosnek dodaje niezwykłego aromatu i smaku, a śmietanka kremówka krzepi na długo.)
Do zupy czosnkowej potrzeba... dużo świeżego czosnku! Używam
5-6 główek czosnku.
Połowę ząbków czosnku zostawiam w łupinach, a drugą połowę obieram. Do naczynia żaroodpornego wrzucam ząbki czosnku w łupinach, skrapiam
oliwą
posypuję
solą i pieprzem
i zapiekam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 30 minut, pod folią aluminiową lub przykryciem. Odstawiam do wystygnięcia, po czym usuwam łupiny z upieczonego czosnku (bardzo łatwo się je usuwa.)
Kroję w kostkę
2 małe lub 1 dużą cebulę
i wraz obranym czosnkiem oraz
2 łyżeczkami tymianku (może być suszony)
przesmażam na
2 łyżkach masła
Do cebuli i czosnku dodaję upieczony czosnek, wlewam 1 litr bulionu i gotuję ok. 30 minut. Po tym czasie wyłączam gaz i blenduję zupę. Dodaję
2-3 łyżki śmietanki kremówki i dokładnie mieszam.
Doprawiam do smaku. Podaję z grzankami z bagietki.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz