piątek, 25 września 2015

Zupa czosnkowa.

(Rozgrzewająca i pożywna. Idealna w chłodne dni. Pieczony czosnek dodaje niezwykłego aromatu i smaku, a śmietanka kremówka krzepi na długo.)

Do zupy czosnkowej potrzeba... dużo świeżego czosnku! Używam 

5-6 główek czosnku.

Połowę ząbków czosnku zostawiam w łupinach, a drugą połowę obieram. Do naczynia żaroodpornego wrzucam ząbki czosnku w łupinach, skrapiam

oliwą

posypuję 

solą i pieprzem

i zapiekam w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 30 minut, pod folią aluminiową lub przykryciem. Odstawiam do wystygnięcia, po czym usuwam łupiny z upieczonego czosnku (bardzo łatwo się je usuwa.)

Kroję w kostkę

2 małe lub 1 dużą cebulę

i wraz obranym czosnkiem oraz

2 łyżeczkami tymianku (może być suszony) 

przesmażam na

2 łyżkach masła 

Do cebuli i czosnku dodaję upieczony czosnek, wlewam 1 litr bulionu i gotuję ok. 30 minut. Po tym czasie wyłączam gaz i blenduję zupę. Dodaję 

2-3 łyżki śmietanki kremówki i dokładnie mieszam.

Doprawiam do smaku. Podaję z grzankami z bagietki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz