Pulpety z mięsa z indyka w sosie koperkowym
(Delikatne, rozpływają się w ustach i przede wszystkim są lekkie, wręcz dietetyczne, bo gotowane w rosole, a nie smażone!)
Na początku gotuję rosół z
kurczaka (używam, udek, skrzydełek, lub części kurczaka, które mam pod ręką)
włoszczyzny
Doprawiam
solą i pieprzem
Rosołu można ugotować więcej i użyć jako bazę do zupy. W tym przepisie potrzebuję około 1 litr rosołu.
Pulpety robię z
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
1 bułeczki namoczonej w mleku i dobrze odciśniętej
1-2 cebul
posiekanych drobno
1 całego jajka
Składniki łączę ze sobą i wyrabiam dokładnie rękami.
Doprawiam
solą, pieprzem
szczyptą papryki słodkiej w proszku
Jeśli wyrobione mięso jest zbyt "luźne" dosypuję trochę tartej bułki, ale nie za dużo, bo pulpety wyjdą zbyt twarde. Formuję niewielkie pulpety. Obtaczam w mące i delikatnie władam do lekko wrzącego rosołu. Gotuję ok 15 minut.
A teraz sos, (w wersji "light" można go pominąć):
2-3 łyżki śmietany 18%
łączę z
2 łyżkami mąki pszennej
i dokładnie mieszam w miseczce. Dolewam trochę rosołu, jeszcze raz mieszam i wlewam do duszących się pulpetów.
Dodaję
1 pęczek koperku
drobno posiekanego
Całość należy zagotować i ewentualnie doprawić. Podaję z kaszą gryczaną, jaglaną lub ryżem polanym sosem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz