środa, 15 października 2014

Pulpety z mięsa z indyka w sosie koperkowym

(Delikatne, rozpływają się w ustach i przede wszystkim są lekkie, wręcz dietetyczne, bo gotowane w rosole, a nie smażone!)

Na początku gotuję rosół z 

kurczaka (używam, udek, skrzydełek, lub części kurczaka, które mam pod ręką)

włoszczyzny

Doprawiam

solą i pieprzem

Rosołu można ugotować więcej i użyć jako bazę do zupy. W tym przepisie potrzebuję około 1 litr rosołu.

Pulpety robię z 

0,5 kg mielonego mięsa z indyka
1 bułeczki namoczonej w mleku i dobrze odciśniętej
1-2 cebul 

posiekanych drobno

1 całego jajka

Składniki łączę ze sobą i wyrabiam dokładnie rękami.

Doprawiam

solą, pieprzem
szczyptą papryki słodkiej w proszku

Jeśli wyrobione mięso jest zbyt "luźne" dosypuję trochę tartej bułki, ale nie za dużo, bo pulpety wyjdą zbyt twarde. Formuję niewielkie pulpety. Obtaczam w mące i delikatnie władam do lekko wrzącego rosołu. Gotuję ok 15 minut. 

A teraz sos, (w wersji "light" można go pominąć):

2-3 łyżki śmietany 18%

łączę z 

2 łyżkami mąki pszennej 

i dokładnie mieszam w miseczce. Dolewam trochę rosołu, jeszcze raz mieszam i wlewam do duszących się pulpetów. 
Dodaję


1 pęczek koperku  
drobno posiekanego 

Całość należy zagotować i ewentualnie doprawić. Podaję z kaszą gryczaną, jaglaną lub ryżem polanym sosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz